Tuesday, December 14, 2010

Nak makan vadai la pulokk

 

Dua tiga ari ni mood ade bollywood sket nak makan vadai atau masalodeh..sbbnye tengok satu fotopages kat net nampak sedap jer..pastu apelagik amik resepi…bahannye senang..lagipon xde jual vadai kt umah tu…so smlm gi kedai beli kacang dal..kedai sblh opis nie kedai india…sekali tengok aihh banyak pulak jenis kacang dal neh…ade nama gram dal, lg ape tah…saiz pon lain2…sudahnye tanye tokei kedai tu yg mane dal wat vadai…btol lak yuna amik gram dall namanye…dall wat dalca, kari sume tu lain pulak…yuna ingat satu jenis jeh dal neh…

Satu peket dal tu dlm 250g bole dpt sedozen..disebabkan xsabar mlm td kul 12 mlm dok mesin dal tu…pastu mcm bising lak satu flat dgr yuna pon tumbuk je le memandangkan susah gak nak mesin kering dal yg dh direndam…pastu nak goreng la sbb xsabar nak rase…sekali tgk gas abes…dush! Time2 mcm ni la gas nak abes…last2 masak pakai cooker elektrik…sedap jugak hekk…boleh wat lagik…Cuma yuna lupe tarok serbuk kunyit sket…tu pon tanye kt opismet sorang ni india…patotla kaler xcantik mcm kt kedai…mebi gak sbb pakai cooker tu satu hal…ni resepinye:

Vadai (Sumber : rinnchan.fotopages.com)

250g kacang dal

2 tangkai cili kering (dihiris halus)

1 tangkai daun kari (dihiris),

½ labu bawang besar (dicincang)

½ camca teh jintan manis (biji)

½ camca teh garam (secukup rasa)

Cara : Rendam kacang dal selama 4 jam, tos kan..pastu mesin (kalo ade kasar lagi pon xpe), satukan sume bahan then gaul..pastu kepalkan and leperkan sesuka ati nak bentuk camne. Tapi tangan tu sapu sket minyak masak xnak bg melekat. Yuna pakai plastik so sapu minyak kt plastik then goreng hingga kekuningan.

Pagi tadi goreng belen 10biji lagik wat sarapan...nanti bole wat lagik sbb simple..coming soon yuna nak wat donat…tengah cari bahan hehe…

 

 

 

 

 

 

 

No comments:

Post a Comment